Siirry sisältöön
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon espressopapuja valittaessa!

Olet nyt ostanut uuden pussin kokonaisia espressopapuja ja mietit, miltä ne maistuvat, tai etsit kenties uusia espressopapuja espressokoneeseesi? Tässä jaamme kanssasi joitakin tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon espressopapuja valittaessa. 

Paahtopäivämäärä

Kahvipussin tärkein tieto on paahtopäivämäärä. Paahtimosta riippuen paahtopäivämäärä näkyy yleensä hieman eri paikoissa pussissa, mutta varmista, että paahtopäivämäärä on merkittynä. ÄLÄ ehdottomasti osta kahvia, jossa ei ole paahtopäivämäärää. Vanhan kahvin kanssa on erittäin vaikea työskennellä, ja se on melkein... Tietojamahdollista saada hyviä tuloksia. Siksi suosittelemme kahvia, joka paahdetaan kahden viikon kuluessa.

Paahtamisen jälkeen pavut alkavat vapauttaa hiilidioksidia, joka muodostui paahtamisen aikana ja on pavun solurakenteessa. Hiilidioksidikaasu vapautuu hitaasti ajan myötä, ja prosessi kiihtyy kosketuksessa veden tai hapen kanssa. Paksu vaahto pavun päällä... espresso Sitä kutsutaan myös nimellä ”crema”, ja se on seurausta espressopavuissa olevasta hiilidioksidista, joka antaa hyvän aromin ja rakenteen. Mitä vanhempi kahvi, sitä vähemmän cremaa ja siten kahvista tulee vetisempää ja maku huonompi. Siksi on tärkeää ostaa mahdollisimman tuoreeltaan paahdettuja papuja.

Kahvin säilyvyyden pidentämiseksi suosittelemme säilyttämään sitä viileässä ja kuivassa paikassa kahvipussissa tai happitiiviissä rasiassa.

Vaikka kahvisi vanhenisi, se ei tarkoita, että se täytyy heittää pois. Ennen kuin päätät heittää pois arvokasta kahvia, voit ensin kokeilla jauhaa sitä hienommaksi saadaksesi siitä enemmän irti. Tietoja Jos tämä ei toimi, voit kokeilla toista keittomenetelmää, johon kahvin tuoreus ei vaikuta yhtä paljon.

Ruosteprofiili

Ei ole olemassa mitään vakiota standardia sille, miten tummaa tai vaaleaa kahvia tulisi paahdella. Paahtoaste voi kuitenkin muuttaa merkittävästi kahvipapujen tiheyttä, sitä, kuinka helposti kahvi saadaan uuttamalla, ja sitä, miten sinun on mukautettava kahvinkeittoasi papujen ominaisuuksiin. Mitä kauemmin papua paahdetaan, sitä enemmän papu menettää rakennettaan ja kuivuu, mikä johtaa tummempaan paahtoprofiiliin. Niille, jotka valmistavat kahvia... espresso, on keskityttävä seuraaviin seikkoihin: keittolämpötilaan, jauhatusasteeseen eli siihen, kuinka hienoksi tai karkeaksi jauhat pavut, ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, veden ja kahvin suhteeseen.

Oluen valmistusresepti

Koska vaaleapaahdettu Kahvilla on lyhyempi paahtoaika ja suurempi tiheys, joten kaikkien aromien, makujen ja koostumuksen erottaminen kahvista on vaikeampaa. Näiden vaikeuksien ratkaisemiseksi on käytettävä korkeampia valmistuslämpötiloja, hienompaa jauhatusta ja pidempiä valmistusaikoja. Suosittelemme aloittamaan kahvin ja veden suhteella 1:2 - 1:3, 93–96 asteen valmistuslämpötilalla ja jauhatusasteella, joka mahdollistaa 28–34 sekunnin valmistusajan.

Keskivaikeaan ruosteeseen Voimme suositella suhdetta 1:1,5 - 1:2,5, noin 93 asteen keittolämpötilaa ja jauhatusta, jonka avulla voit valmistaa kahvin 25–30 sekunnissa.

Tummapaahdetulle Papujen kanssa suosittelemme aloittamaan suhteessa 1:1–1:2, hieman alhaisemmalla, 90,5–93 asteen, keittolämpötilalla ja jauhatuksella, joka mahdollistaa 25–30 sekunnin keittoajan. Vaikka pussissa lukisi tumma ruoste, se ei tarkoita, että saat parhaan tuloksen noudattamalla suositustamme tarkasti, mutta se on hyvä alku kokeiluille, kunnes saat parhaan tuloksen juuri sinun papuillesi.

Alue ja korkeus

Useimmiten kahvi on nimetty sen alkuperäalueen mukaan. Myös kahvin maut heijastavat alkuperäaluetta. Yleensä kahvi on peräisin näiltä kolmelta alueelta: Etelä- ja Keski-Amerikasta, Afrikasta ja Kaakkois-Aasiasta, jotka ovat lähellä päiväntasaajaa. Kahviplantaasit tarvitsevat kasvaakseen ravinteikasta ja hedelmällistä maaperää, leutoja lämpötiloja, usein sateita ja suojaa auringolta sekä korkean paikan merenpinnasta.

Parhaat kahvipavut kasvavat 600–1850 metrin korkeudessa merenpinnasta. Syynä tähän on se, että mitä korkeampi on, sitä vähemmän happea on saatavilla, mikä puolestaan voi hidastaa kasvuprosessia. Mitä pidempi kasvuprosessi on, sitä enemmän aikaa kahvilla on kypsyä ja kehittää monimutkaisia makuja. Kun paahtimot kirjoittavat pussiin korkeuden, jolla kahvi on kasvatettu, se osoittaa, kuinka voimakkaita kahvin maut voivat olla.

Tietoja Paahtimot kirjoittavat, että pavuissa on suklaan, karamellin ja mustikan vivahteita, mikä tarkoittaa, että asianmukaisella kahvinkeitolla saat tällaisia makuja lisäämättä mitään. espresso Näiden tiettyjen vivahteiden tunteminen voi olla vaikeaa ja vaatii jonkin verran opettelua. Työskentelet aina kahvin luonnollista katkeruutta ja happamuutta vastaan. Temppu on löytää tasapaino katkeruuden ja happamuuden välillä, jotta kahvin hyvät vivahteet saadaan esiin noudattamalla yllä olevia suosituksia ja kokeilemalla.

Espressosekoitus vai yhden alkuperän kahvi?

Kun valitset kahvia, tarkista Tietoja Pussi on espressosekoitus tai single origin. Single Origin tarkoittaa, että kahvi tulee vain yhdeltä tilalta. Espressosekoitus voi tarkoittaa, että se on sekoitus eri tiloilta ja alueilta. Paahtimot valmistavat yleensä sekoituksia saadakseen hyviä ja tasapainoisia espressopapuja, ja ne ovat hyvä alku espresson valmistuksen aloittelijoille! Espressosekoitukset ovat yleensä helpompia valmistaa kuin Single Origin -pavut, ja ne sopivat hyvin maidon, kuten latten ja cappuccinon, kanssa. Single Origin luokiteltaisiin pikemminkin nörttikahviksi, jossa todella haluat nauttia kyseisen tilan ainutlaatuisista ja erityisistä vivahteista ja mauista, ja siksi sitä suositellaan juotavaksi puhtaana espressona tai americanona.

Kahvin käsittelyprosessi

Kun kahvipavut on korjattu, ne on käsiteltävä ennen paahtimolle lähettämistä. Se, miten kahvipapuja käsitellään, voi vaikuttaa kahvin makuun. Yleisin käsittelymenetelmä on marjakuivattu kahvi, joka tunnetaan myös nimellä luonnollinen menetelmä, ja pesty kahvi. Kahvi on alun perin hedelmä. Kun marjat ovat muuttuneet punaisiksi, joskus keltaisiksi tai kellertävänpunisiksi, ne korjataan, ja marjojen sisällä on itse kahvipapu. Luonnollisessa prosessissa kahvimarjoja kuivataan auringossa muutaman viikon ajan, kunnes marjat ovat täysin kuivia. Tällä tavoin käsitellyllä kahvilla on yleensä hedelmäisimmät maut, ja sitä kasvatetaan useimmiten Afrikan alueilla. Pesty kahvi on yleisin menetelmä, koska se vaatii vähiten työtä ja on tehokas ja nopea menetelmä. Pesemällä marjat voit erottaa pavun marjoista. Pestyllä kahvilla on yleensä pyöreämpi ja tasapainoisempi maku.

Yhteenveto

Kun seuraavan kerran harkitset uuden kahvipussin ostamista, tutustu paahtimoiden kirjoittamiin ohjeisiin, sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa. Tietoja makuja, paahtopäivämäärää, paahtoprosessia, paahtoprofiilia ja paljon muuta. Ymmärtämällä, mitä eri tiedot tarkoittavat ja miten niitä voidaan soveltaa kahvinkeitossa, voit saada palkitsevia tuloksia. Toivottavasti tämä artikkeli on antanut sinulle jotain, joka voi auttaa sinua valmistamaan entistä parempaa kahvia tulevaisuudessa.  

Tietoja Jos etsit jotain uutta, voimme suositella espressopapujamme verkkosivuillamme. Myymme aina vastapaahdettuja papuja Ruotsin parhaimmilta paahtimoilta.

Back to top