Siirry sisältöön
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Tärkeää miettiä, kun valitsee espressopapuja!

Olet nyt ostanut uuden pussin kokonaisia espressopapuja ja mietit, miltä ne maistuvat tai ehkä etsit uusia espressopapuja espressokoneeseesi? Tässä jaamme muutamia tärkeitä asioita, joita kannattaa miettiä espressopapujen valinnassa.

Paistopäivämäärä

Kaikkein tärkein tieto, joka on kahvipussissa, on paistopäivämäärä. Riippuen paahtimosta, paistopäivämäärä voi olla hieman eri paikoissa pussissa, mutta varmista, että se on merkitty. Älä missään nimessä osta kahvia, jossa ei ole paistopäivämäärää. Vanha kahvi on erittäin vaikeaa työstää ja on lähes Tietoja mahdotonta saada hyvää tulosta. Siksi suosittelemme kahvia, joka on paahdettu kahden viikon sisällä.

Kun pavut paahdetaan, ne alkavat vapauttaa hiilidioksidia, joka syntyi paahtoprosessin aikana ja on pavun solurakenteessa. Hiilidioksidikaasu vapautuu hitaasti ajan myötä, ja prosessi kiihtyy kosketuksessa veden tai hapen kanssa. Kupin päällä oleva paksu vaahto, jota kutsutaan myös ”Crema”:ksi, on tulosta hiilidioksidista, joka oli espressopavuissa ja antaa hyvän aromin ja rakenteen. Mitä vanhempaa kahvi on, sitä vähemmän cremaa ja siten kahvista tulee vetisempää ja maistuu huonommalta. Siksi on tärkeää ostaa papuja, jotka ovat niin tuoreita kuin mahdollista.

Kahvin säilyvyyden pidentämiseksi suosittelemme säilyttämään kahvia viileässä ja kuivassa paikassa kahvipussissa tai hapettomassa astiassa.

Vain siksi, että kahvi alkaa vanhentua, ei tarkoita, että kahvi pitäisi heittää pois. Ennen kuin päätät heittää pois arvokasta kahvia, voit ensin kokeilla jauhaa hienommaksi saadaksesi enemmän irti kahvista. Tietoja jos tämä ei toimi, voit kokeilla toista valmistusmenetelmää, jota ei vaikuta niin paljon kahvin tuoreus.

Paahtoprofiili

Ei ole asetettuja standardeja sille, kuinka tummaa tai vaaleaa kahvia on pakko paahtaa. Kuitenkin paahtotaso voi dramaattisesti muuttaa kahvipapujen tiheyttä, kuinka helposti kahvia voidaan uuttaa ja kuinka sinun on mukautettava valmistustasi pavun ominaisuuksien mukaan. Mitä pidempään papua paahdetaan, sitä enemmän se menettää rakennettaan ja kuivuu, ja siten siitä tulee tummempi paahtoprofiili. Sinun, joka valmistat espresso, tulee keskittyä seuraaviin asioihin: valmistuslämpötila, jauhamisaste, eli kuinka hienoksi tai karkeaksi jauhat papusi, ja viimeiseksi veden ja kahvin suhde.

Valmistusresepti

Koska vaaleapaahtoinen kahvi on lyhyemmän paahtoaikansa vuoksi tiheämpää, on vaikeaa uuttaa kaikkia aromeja, makuja ja rakennetta kahvista. Näiden vaikeuksien voittamiseksi sinun on valmistettava korkeammissa valmistuslämpötiloissa, jauhettava hienommaksi ja pidennettävä valmistusaikoja. Suosittelemme aloittamaan suhteella 1:2 - 1:3 kahvin ja veden välillä, valmistuslämpötila 93-96 astetta ja jauhamisaste, joka mahdollistaa valmistusajan 28-34 sekuntia.

Keskipaahdolle voimme suositella suhdetta 1:1,5 - 1:2,5, valmistuslämpötila noin 93 astetta ja jauhamisaste, joka mahdollistaa valmistuksen 25-30 sekunnissa.

Tummapaahdolle Papuilla suosittelemme aloittamaan suhteen 1:1 tai 1:2, hieman alhaisemmalla uuttamislämpötilalla 90,5–93 astetta ja jauhatustasolla, joka mahdollistaa uuttamisajan 25–30 sekuntia. Pelkkä tumman paahtamisen mainitseminen pussissa ei tarkoita, että saat parhaan mahdollisen tuloksen seuraamalla tarkasti suosituksiamme, mutta se on hyvä lähtökohta kokeilla, kunnes löydät parhaan mahdollisen tuloksen juuri omille papuillesi.

Alue ja korkeus

Usein kahvi saa nimensä alueelta, josta se on peräisin. Kahvin maut heijastavat myös sitä aluetta, josta se tulee. Yleensä kahvi tulee näiltä kolmelta alueelta: Keski- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Kaakkois-Aasiasta, jotka sijaitsevat lähellä päiväntasaajaa. Kahviplantaasit tarvitsevat rikasta ja hedelmällistä maata, leutoja lämpötiloja, säännöllistä sadetta ja suojaa auringolta sekä suurta korkeutta kasvaakseen.

Parhaat kahvipavut kasvavat 600–1850 metriä merenpinnan yläpuolella. Syynä on se, että mitä korkeammalla ollaan, sitä vähemmän on happea, mikä puolestaan voi hidastaa kasvuprosessia. Mitä pidempi kasvuprosessi, sitä enemmän kahvi ehtii kypsyä ja kehittää monimutkaisempia makuja. Kun paahtimot kirjoittavat pussille korkeuden, jolla kahvia on kasvatettu, se viittaa siihen, kuinka intensiivisiä kahvin maut voivat olla.

Tietoja Jos näet, että paahtimot kirjoittavat, että pavuilla on sävyjä suklaasta, karamellista ja mustikoista, se tarkoittaa, että oikealla uuttamisella voit saada esiin tällaisia makuja ilman lisäaineita. Kahvin uuttaminen espresso ja näiden erityisten nuottien tunnistaminen voi olla vaikeaa ja vaatia opettelua. Työskentelet aina kahvin mukana tulevaa luonnollista katkeruutta ja happamuutta vastaan. Taide on löytää tasapaino katkeruuden ja happamuuden välillä saadaksesi esiin kahvin hyviä nuotteja noudattamalla yllä olevia suosituksia ja kokeilemalla.

Espresso-sekoitus vai single origin?

Kun valitset kahvia, tarkista Tietoja onko pussi espresso-sekoitus vai single origin. Single Origin tarkoittaa, että kahvi tulee vain yhdeltä tilalta. Espresso-sekoitus voi tarkoittaa, että se on sekoitus eri tiloilta ja alueilta. Paahtimot kehittävät usein sekoituksia saadakseen aikaan hyviä ja hyvin tasapainotettuja espresso-papuja, ja se on hyvä lähtökohta sinulle, joka olet uusi espresso-uuttamisessa! Espresso-sekoitukset ovat yleensä helpompia uuttaa kuin single origin ja sopivat hyvin maidon kanssa, kuten latte ja cappuccino. Single Origin luokitellaan enemmän nörttikahviksi, jossa haluat todella nauttia tämän tilan ainutlaatuisista ja erityisistä nuoteista ja mauista, ja siksi suositellaan juotavaksi puhtaassa espresso-muodossa tai Americano-juomana.

Kahvin käsittelyprosessi

Kahvipapujen korjuun jälkeen ne on käsiteltävä ennen kuin ne kuljetetaan paahdettavaksi. Se, miten kahvipapuja käsitellään, voi vaikuttaa kahvin makuihin. Yleisin käsittelyprosessi on marjakäsitelty kahvi, jota kutsutaan myös luonnolliseksi menetelmäksi sekä pestyksi kahviksi. Kahvi on alun perin hedelmä. Kun marjat ovat muuttuneet punaisiksi, joskus keltaisiksi tai keltapunaisiksi, ne korjataan, ja marjojen sisällä on itse kahvipapu. Luonnollisessa prosessissa kahvimarjat kuivataan auringossa useita viikkoja, kunnes marjat ovat täysin kuivia. Kahvi, joka saa tämän tyyppisen käsittelyprosessin, saa useimmiten hedelmäisimmät maut ja sitä viljellään useimmiten Afrikan alueilla. Pestyt kahvit ovat yleisin menetelmä, koska se vaatii vähiten työvoimaa ja on tehokas ja nopea menetelmä. Pesemällä marjat voit erottaa pavun marjoista. Pestyllä kahvilla on useimmiten pyöreämmät ja tasapainoisemmat maut.

Yhteenveto

Seuraavalla kerralla kun ajattelet ostaa uuden kahvipaketin, tarkista mitä paahtimot ovat kirjoittaneet; siellä on todella paljon hyödyllistä tietoa Tietoja mauista, paahtopäivämäärästä, paahtoprosessista, paahtoprofiilista ja paljon muuta. Ymmärtämällä mitä eri tiedot tarkoittavat ja miten niitä voidaan soveltaa valmistukseen, voit saada hyödyllisiä tuloksia. Toivottavasti tämä artikkeli on antanut jotain, joka voi auttaa sinua valmistamaan vielä parempaa kahvia tulevaisuudessa.  

Tietoja jos etsit jotain uutta, voimme suositella espresso-papuja verkkosivuiltamme. Myymme aina tuoreita papuja Ruotsin parhaista paahtimoista.

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt