Siirry sisältöön
Snabb Start Guide - Barista och Espresso

Pika-aloitusopas

Jotta saisit hyvän espresso, sinun täytyy asettaa seuraavat asetukset; jauhatustaso, kahvin määrä, espresson määrä ja aika. Tämä kaikki saattaa kuulostaa ylivoimaiselta ja vaikealta ymmärtää, mutta käymme kaiken läpi vaihe vaiheelta!

Ennen kuin alat säätää espressokonettasi, tarvitset seuraavat:

  • Digitaalinen vaaka, joka voidaan asettaa espressokoneen alle. Suosittelemme ostamaan digitaalisen kahvivaakaa, koska se on pieni ja kompakti ja siinä on sisäänrakennettu ajastin. Selitämme miksi hieman myöhemmin. 
  • Koko espressopavut. Haluatko tietää suosikkimme klikkaa tästä!
  • Porter-suodatin, Tamper ja tuplashotti mitta. 

 

Ennen kuin alamme käydä läpi käytännön asioita, sinun täytyy ensin ymmärtää, miten kahvin määrä, jauhatustaso ja aika liittyvät toisiinsa.

Jotta saisit hyvän espresso, sanotaan yleensä, että jokaista jauhettua kahvigrammaa kohden sinun pitäisi saada 2 grammaa espresso. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Suosittelemme jauhamaan noin 18g papuja tuplashotti mittaan. Tällöin pyritään saamaan noin 36g espresso 18g jauhetusta kahvista. 

 

Miksi aika on niin tärkeä!

Aika 36g espresso keittämiseen tulisi olla noin 20-30 sekuntia. Miksi tämä on tarpeellista tietää? Syy on, että Tietoja jos koneella kestää alle 20 sekuntia keittää 36g espresso, kone ei ehdi ottaa kaikkia aromeja kahvista, ja näin saat erittäin vetisen ja happaman espresso. Jos kone keittää yli 30 sekuntia 36g espresso, espresso maistuu erittäin palaneelta ja siinä on voimakas kitkerä jälkimaku. Siksi espresson kultainen sääntö on, että 36g espresso keittämiseen tulee kestää 20-30 sekuntia.

 

 

Nyt voimme aloittaa hauskan osuuden ja säätää koneen!

Luotettavien arvojen saamiseksi punnitsemme 18g papuja jokaiselle yksittäiselle testaukselle, kunnes saamme haluamamme tuloksen: 36g espresso ajassa 20-30 sekuntia. Tässä säätöoppaassa käytämme tuplashotti mittaa, jossa on yksinkertainen seinämä, joka tulee espressokoneesi mukana.

#1 Aloita!

Kahvimyllyssä on 16 jauhatustasoa. Aloita asettamalla se jauhatustasolle 8 koneen oikealla puolella olevan säätimen avulla. Punnitse 18g koko espressopapuja ja kaada sitten myllyyn. Jauha kaikki, jotta tiedät, että portafiltterissäsi on tarkalleen 18g jauhettua kahvia.

#2 Paina kahvipatruuna

Paina kahvipatruuna työkalulla, jota kutsutaan ”Tamper”. Aseta sitten portafiltteri painetulla kahvilla koneeseen. 

#3 Valmistaudu testaukseen

Aseta valitsemasi kahvikuppi digitaalisen vaa'an päälle, nollaa se ja aseta se sitten espressokoneen alle.

#4 Aloita keittäminen!

Nyt pääsemme mielenkiintoiseen osioon! Ota esiin puhelimesi sekuntikello. Aloita painamalla koneen ”Ohjelma”-painiketta. Kun olet painanut, kone alkaa vilkkua. Seuraava askel on painaa tuplashotin painiketta. Kun tunnet olevasi valmis, paina painiketta samanaikaisesti, kun käynnistät sekuntikellosi. Kun näet, että vaaka näyttää 36g espresso, lopeta uutto painamalla painiketta uudelleen. 

#5 Analysoi ja testaa uudelleen!

Kuten aiemmin mainittiin, tavoitteena on saada 36g 20-30 sekunnissa. Tietoja jos sekuntikellosi näyttää alle 20 sekuntia, jauha pavut hienommaksi laskemalla myllyn jauhatusastetta. 1 myllyn asteikolla tarkoittaa hienojakoista ja 16 tarkoittaa karkeaa. Eli mitä pienempi luku, sitä hienommaksi jauhat. Tietoja jos aika on yli 30 sekuntia, sinun tulee jauhaa karkeammaksi.

#6 Tee Tietoja kunnes olet tyytyväinen! 

Tee Tietoja prosessi kohdassa 4, kunnes saavutat ajan 20-30 sekuntia muuttamalla jauhatusastetta. Kun olet tyytyväinen asetukseen, kone tallentaa automaattisesti viimeisimmän uutoksen. Eli seuraavalla kerralla, kun aiot valmistaa espresso, sinun tarvitsee vain painaa tuplashotin painiketta kerran.

Johtopäätös

Tämä opas on tarkoitettu auttamaan sinua pääsemään nopeasti alkuun ja saamaan kohtuullisen hyvän espresso. Kaikki pavut ovat erilaisia ja kaikilla on erilaisia makuja, joten on hyvä muistaa, että jos aika on 20-30 sekuntia mutta et pidä makua tarpeeksi hyvänä, jatka kokeilua! Jotkut espresso ovat hyviä 20 sekunnin ajalla, kun taas toiset voivat olla hyviä 28 sekunnin uuttoajalla. Maku voi myös vaihdella uuttolämpötilaa muuttamalla. Kuten sanottu, on paljon, mitä voit kokeilla. 

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt