Siirry sisältöön
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Tärkeitä asioita mietittävänä ennen ensimmäistä espresson valmistusta!

Valikoima kahvipapuja

espresso on eräänlainen haudutusmenetelmä, jossa hienoksi jauhetut kahvijauheet alistetaan korkealle, jopa 9 baarin keittopaineelle, jolloin saadaan pieni tiivistetty kahvijuoma, jolla on monimutkaisia makuja. Tällaisten monimutkaisten makujen saamiseksi papujen valinta on tärkein ja ratkaiseva tekijä espresso maistuu upealta tai täysin juomakelvottomalta.

  • Aloita valitsemalla kokonaiset espressopavut, jotka ovat mahdollisimman vastapaahdettuja. Vanha kahvi on vaikeampi keittää ja antaa yleensä hyvin katkeran maun. Syy, miksi sinun pitäisi valita kokonaiset pavut, on se, että esijauhettu kahvi ei koskaan tuota yhtä hyviä tuloksia kuin kokonaiset pavut. Menetät myös kyvyn valita oma jauhatustasosi, mikä on tärkeä tekijä hyvän saannin kannalta espresso. 
  • Valitse aina kokonaiset kahvipavut, joita paahtimo suosittelee espresson valmistukseen. Se on yleensä kahvipussissa. Jos paahtimo suosittelee kahvia espresson keittämiseen, se tarkoittaa yleensä sitä, että kahvilla on suurin potentiaali kyseisen keittotavan kautta.
  • On erittäin tärkeää, että pavut jauhetaan juuri ennen hauduttamista, jotta kahvi ei menetä hyviä makujaan ja aromiaan.

Jauha espressopavut

Jauhaminen espressokeittoa varten tarkoittaa, että kahvi on jauhettava paljon hienommaksi kuin keitetty kahvi. Siksi on tärkeää, että kahvimylly itse on valmistettu espresson valmistusta varten. Monet kahvinvalmistukseen käytetyt myllyt eivät yleensä pysty jauhamaan yhtä hienoksi kuin espresso vaatii. Siksi, ennen kuin ostat espressokeittimen, varmista, että sinulla on mylly, joka voi jauhaa kahvia espresson valmistusta varten. Monissa kotikäyttöön tarkoitetuissa espressokoneissa on yleensä esimerkiksi integroitu mylly Sage Barista Express, Sage Barista Pro ja Sage Barista Touch joka on yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Tällaisissa tapauksissa sinun ei tarvitse huolehtia.

Espressomyllyjä on kahta eri tyyppiä. Ensimmäinen on mylly kartiomaisilla hiomalevyillä. Toinen on litteät jauhatuslevyt, ja sitä käytetään useimmiten kaupallisissa espressokoneissa ja kalliissa kodin espressokoneissa. Molemmilla on hyvät ja huonot puolensa, mutta molemmat tyypit antavat erittäin hyviä tuloksia kahvin todellisen maun suhteen.

Paina kiekkoa ennen keittämistä

Sana "Tamp" tarkoittaa espresson valmistuksessa jauhetun kahvin puristamista kupissa tiiviiksi kiekoksi. Jos jauhettu kahvi ei ole jakautunut tasaisesti kupissa, se voi johtaa epätasaiseen keittoon ja jättää kahviin kitkerän ja hapan maun sekoituksen. Siksi on tärkeää miettiä kahvin tasaista jakautumista kuppiin ennen kiekon painamista.

Haudutuslämpötila

Hauduttavan veden lämpötila on tärkeä osa prosessia. Yleissääntönä on, että aloitat yleensä noin 93 asteen valmistuslämpötilalla. Yleensä espressokeittimet on asetettu oikeaan valmistuslämpötilaan jo tehtaalla, mutta jos ne eivät ole mittauksen jälkeen, voit muuttaa useimpien espressokoneiden valmistuslämpötilaa. Tumma paahto on yleensä suositeltavaa valmistaa alemmissa lämpötiloissa, lähempänä 90 astetta, kun taas vaalea paisti vaatii korkeamman lämpötilan, jopa 96 astetta. Jos haluat tietää lisää siitä, miten keittolämpötila vaikuttaa kahvisi makuun ja kuinka voit käyttää sitä hyödyksesi, lue artikkelimme: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää espresso. 

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt