Siirry sisältöön
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso ja sen yhteys: Miksi se on niin tärkeää!

Johdanto

Yksi keskeisistä osista espresson keittämisessä on jauhetun kahvin ja keitetyn veden määrän suhde. Mikä on tuplashotti? Onko määrällä väliä? Mitä tarkoittaa Ristretto tai Lungo? Miksi valita toinen toisen sijaan? Mikä eroaa maussa? Kaikki nämä kysymykset liittyvät keittosuhteeseen. Tässä artikkelissa keskustelemme jauhetun kahvin ja veden määrän suhteesta ja siitä, miten tämä voi vaikuttaa makuun ja lopputulokseen. Englantilainen kirjailija, barista, paahtimon omistaja ja vuoden 2007 World Barista mestaruuskilpailujen voittaja, James Hoffmann on selittänyt yksityiskohtaisesti Tietoja juuri keittosuhteet YouTube-videossaan: 

Määrän punnitseminen tilavuuden vs. painon mukaan

Aiemmin espresso on aina mitattu tilavuudella, missä yksittäinen espresso shotti oli noin 30 ml ja tuplapresso kaksinkertainen eli noin 60 ml. Tämä mittaustapa ei kuitenkaan ole tarpeeksi tarkka ymmärtämään, kuinka hyvä tai huono lopputulos oli. Koska tilavuus ei voi osoittaa Tietoja tulosta 60 ml espresso tulee 18 g jauhetusta kahvista tai 20 g jauhetusta kahvista. Tämä on merkittävä ero. 

Toinen syy, miksi punnita espresso määrää tilavuudella on puutteellinen, on se, että on lähes Tietoja mahdotonta saada sama tulos tällä mittaustavalla. Ajan myötä kahvi vanhenee ja siten pavun hiilidioksidimäärä vähenee. Tämä johtaa siihen, että espresso shotin päälle muodostuu vähemmän crema-vaahtoa. Vähemmän crema tarkoittaa, että vaikka tilavuus on sama 60 ml, paino voi vaihdella, koska enemmän crema-vaahtoa tekee juomasta kevyemmän ja vähemmän crema-vaahtoa tekee juomasta raskaamman. 

Suhde painon mukaan

Koska on tärkeää mitata espresso määrää painon mukaan, perustuen keittämisessä käytetyn jauhetun kahvin määrään. Punnitsemalla jauhetun kahvin painon sekä keitetyn espresso määrän painon, voidaan saada tarkka suhde jauhetun kahvin ja veden määrän välillä. Keittosuhde on välttämätön ja keskeinen tekijä, jotta saadaan sama tulos kupista toiseen, ja se on hyödyllinen työkalu espressokoneen säätämiseen pavun mukaan. 

Miksi suhde on niin tärkeä?

Keittämällä tietyllä suhteella voit saavuttaa saman tuloksen. Ei vain, että voit toistaa saman espresso, se on tärkeä tekijä sen seuraamisessa, kuinka paljon kahvista uutetaan. Mitä enemmän vettä käytetään keittämisessä, sitä enemmän uutetaan, ja siten kahvin vahvuus vähenee, ja juoma on laimeampi. Löytämällä oikean suhteen voit saada hyvin tasapainoisen espresso, joka ei ole hapanta eikä kitkerää. 

Yleisimmät suhteet ja niiden merkitykset

Yleisimmät kahvinvalmistussuhteet, joita löydät kahviloista, ovat Ristretto, Espresso ja Lungo. Ristretto tarkoittaa italiaksi rajoitettua ja valmistetaan yleensä suhteessa 1:1 - 1:1,5. Perinteinen espresso valmistetaan yleensä suhteessa 1:2 - 1:2,5 ja Lungo 1:3. 

Muista, että nämä suhteet eivät ole kiveen hakattuja sääntöjä, vaan yksinkertaisia ohjeita. Yleisesti ottaen aloitetaan näillä ohjeilla valmistuksessa ja sitten kokeillaan, kunnes löydät suhteen, joka sopii sinulle. 

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt