Siirry sisältöön
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

espresso ja sen panimosuhde: miksi se on niin tärkeää!

Johdanto

Yksi espresson valmistuksen olennaisista osista on jauhetun kahvin ja saadun tilavuuden suhde eli keittämiseen käytetyn veden määrä. Mikä on kaksoislaukaus? Onko määrällä väliä? Mitä Ristretto tai Lungo tarkoittaa? Miksi valita toinen toisen sijaan? Mitä eroa maussa on? Kaikki nämä kysymykset liittyvät panimosuhteeseen. Tässä artikkelissa keskustelemme jauhetun kahvin ja vesimäärän keittosuhteesta ja siitä, miten tämä voi vaikuttaa makuun ja lopputulokseen. Englantilainen kirjailija, Barista, paahtimon omistaja, entinen maailman voittaja Barista Vuoden 2007 mestaruuskilpailut ovat espresson panimossa näkyvä hahmo, James Hoffmann on selittänyt Youtube-videossaan yksityiskohtaisesti panimoolosuhteista:

Punnitse määrä tilavuutena vs. paino

Aiemmin on ollut espresso mitataan aina tilavuudessa, kun yksittäinen espresso laukaus oli n. 30 ml ja kaksinkertainen espresso, kaksinkertainen n. 60 ml. Tämäntyyppinen mittaus ei kuitenkaan ole tarpeeksi tarkka ymmärtääkseen, kuinka hyvä tai huono tulos oli. Koska tilavuus ei näy, jos tulos on 60 ml espresso tulee 18g jauhetusta kahvista tai 20g jauhetusta kahvista. Mikä on iso ero.

Toinen syy punnita määrä espresso Tilavuudessa puuttuu se, että on lähes mahdotonta saada samoja tuloksia tämän tyyppisellä mittauksella. Koska ajan myötä kahvi vanhenee ja siksi pavun hiilidioksidin määrä vähenee. Tämä puolestaan johtaa siihen, että pinnalle muodostuu vähemmän cremaa espresso laukaus. Vähemmän cremaa tarkoittaa, että vaikka määrä on sama 60 ml:lla, paino voi olla erilainen, mitä enemmän cremaa, sitä kevyempi ja päinvastoin vähemmän cremaa.

Painon suhde

Koska on tärkeää mitata määrä espresso painon mukaan perustuen haudutukseen käytetyn jauhetun kahvin määrään painon mukaan. Punnitsemalla jauhetun kahvin paino ja määrän paino espresso jauhetun kahvin ja vesimäärän välinen tarkka suhde voidaan saada. Haudutussuhde on välttämätön ja olennainen asia, jotta saadaan sama tulos kuppi toisensa jälkeen ja hyödyllinen työkalu espressokeittimen säätämiseen papujen mukaan.

Miksi suhde on niin tärkeä?

Hauduttamalla tietyllä suhteella voit saavuttaa saman tuloksen. Ei vain pysty luomaan samaa uudelleen espresso on tärkeä tekijä, kun seurataan kuinka paljon uuttat kahvista. Mitä enemmän vettä valmistuksessa käytetään, sitä enemmän sitä uutetaan ja siksi kahvijuoman vahvuus heikkenee ja juoma on siten laimeampaa. Siten löytämällä oikean suhteen voit tuottaa tasapainoisen espresso joka ei ole hapan eikä katkera.

Yleisimmät ehdot ja niiden merkitys

Yleisimmät kahviloissa löytämät panimoolosuhteet ovat Ristretto, espresso ja Lungo. Ristretto tarkoittaa rajoitettua italiaksi ja se valmistetaan yleensä suhteessa 1:1-1:15. Perinteinen sellainen espresso yleensä haudutettu 1:2-1:2,5 ja Lungo 1:3.

Älä unohda, että nämä ehdot eivät ole asetettu kivisääntöihin, vaan yksinkertaisiin ohjeisiin. Yleensä aloitat näiden ohjeiden mukaan panostaessasi ja yrität sitten omaa tapaasi, kunnes löydät itsellesi sopivan suhteen.

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt