Siirry sisältöön
Allt du behöver veta om espressobönor - Barista och Espresso

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Tietoja espressopavuista

Johdanto

Toisin kuin monet uskovat, espresso ei ole erityinen kahvipaputyyppi. Kun monet näkevät sanan "espresso" kirjoitettuna kahvipussissa, se tarkoittaa, että paahtimo suosittelee espressokeittämistä parhaana menetelmänä kahvipavun kanssa. Yleisesti ottaen mitä tahansa kahvipapuja voidaan käyttää mihin tahansa keittoon. 

Kahvipaputyyppit

Kahvipavut tulevat eri muodoissa, kokoissa, kofeiinipitoisuuksissa, alueilla ja käsittelyprosesseissa ennen paahtamista. Kahvipavut voidaan kuitenkin jakaa kahteen eri tyyppiin; Arabica ja Robusta. Joten on siis olemassa kaksi erilaista tyyppiä, mutta kumpi niistä on paras? Monet väittävät, että Arabica on korkealaatuisempi ja maukkaampi, mutta maku on jotain abstraktia ja on täysin sinun mielipiteesi. Alla olemme kirjoittaneet erot Arabica- ja Robusta-papujen välillä:

  • Arabica - Historiallisesti monet ovat olleet sitä mieltä, että Arabica on laadukkaampaa ja maukkaampaa. Arabicaa on kasvatettava korkeammilla korkeuksilla, kosteammassa ilmastossa ja se on vaikeampi kasvattaa. Verrattuna Robustaan Arabica on alhaisemman happamuuden, kofeiinipitoisuuden ja yleisesti pehmeämpien ja monimutkaisempien makujen omaava. Vaaleapaahtoinen Arabica voi antaa hedelmäisiä, kukkaisia ja makeita vivahteita. 

 

  • Robusta - Monet ovat sanoneet, että Robusta on pavutyyppi, jolla on alhaisempi laatu verrattuna Arabicaan, mutta sen etu on se, että se voi kasvaa laajemmissa olosuhteissa, korkeista mataliin korkeuksiin, erilaisissa ilmastoissa ja se on kestävämpi sään vaikutuksille. Robustassa on korkeampi kofeiinipitoisuus (lähes kaksinkertainen) ja se on happamampi, mikä antaa makuprofiilin, joka voi tuntua voimakkaammalta. Noin 40 % kaikista maailmassa kasvatetuista kahvista on Robusta-papuja. 

Missä kahvi kasvaa?

Usein kahvi saa nimensä alueen mukaan, josta se on kotoisin. Kahvin maut heijastavat myös sitä aluetta, josta se tulee. Yleisesti ottaen kahvi tulee näiltä kolmelta alueelta: Keski- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Kaakkois-Aasiasta, jotka ovat alueita lähellä päiväntasaajaa. Kahviplantaasit tarvitsevat rikasta ja hedelmällistä maata, leutoja lämpötiloja, usein sadetta ja suojaa auringolta sekä korkeaa korkeutta kasvaakseen.

Parhaat kahvipavut kasvavat 600 ja 1850 metrin korkeudessa merenpinnasta. Syynä on se, että mitä korkeammalla ollaan, sitä vähemmän on happea, mikä puolestaan voi hidastaa kasvuprosessia. Mitä pidempi kasvuprosessi, sitä enemmän kahvi ehtii kypsyä ja muodostaa monimutkaisempia makuja. Kun paahtimot kirjoittavat pussin korkeuden, jossa kahvia kasvatettiin, se viittaa siihen, kuinka voimakkaita kahvin maut voivat olla.

Tietoja kun näet, että paahtimot kirjoittavat, että pavut sisältävät suklaan, karamellin ja mustikan vivahteita, se tarkoittaa, että oikealla keittämisellä voit saada tällaisia makuja ilman lisäaineita. Kahvin keittäminen espresso ja näiden erityisten nuottien tunnistaminen voi olla vaikeaa ja vaatia oppimista. Työskentelet aina kahvin mukana tulevan luonnollisen katkeruuden ja happamuuden kanssa. Taide on löytää tasapaino katkeruuden ja happamuuden välillä, jotta voit saada esiin kahvin hyviä nuotteja noudattamalla yllä olevia suosituksia ja kokeilemalla.

Mitä paahtoprofiilit tarkoittavat ja miten ne vaikuttavat kahvin makuun?

Ei ole olemassa vakiintunutta standardia sille, kuinka tummaa tai vaaleaa kahvia on paahdettava. Kuitenkin paahtotaso voi dramaattisesti muuttaa kahvipapujen tiheyttä, kuinka helposti kahvia voidaan uuttaa ja kuinka sinun on mukautettava keittoasi pavun ominaisuuksien mukaan. Mitä pidempään papua paahdetaan, sitä enemmän se menettää rakenteensa ja kuivuu, ja näin ollen saa tummemman paahtoprofiilin. Sinulle, joka valmistat espresso, on tärkeää keskittyä seuraaviin näkökohtiin: keittolämpötila, jauhamisaste, eli kuinka hienoksi tai karkeaksi jauhat papusi, ja viimeiseksi veden ja kahvin suhde. Alla tässä artikkelissa kommenttikentän alla olemme jakaneet kolme erilaista espresso valmistusmenetelmää eri paahtoprofiileille sekä suositellut espressopapuja jokaiselle paahtotyypille. Tämä on yleinen suositus ja voi auttaa sinua oikealla tiellä.

vanhempi postaus
Uudemmat viestit

Ostoskärry

Ostoskorisi on tällä hetkellä tyhjä

Osta nyt